tiistai 20. toukokuuta 2014

Kotikutoiset proteiini"patukat"

Iltapäivällä välipalaksi syön lähes päivittäin proteiinipatukan (Leaderin So Lo Carb Nutmix ja Naturally High Protein mansikka-valkosuklaa ovat suosikkini) sekä kourallisen cashew-pähkinöitä, joskus myös pikkuisen marjoja tai hedelmän. Kaupan patukat ovat aika arvokkaita, niin ajattelinkin kokeilla vaihtoehtoisesti tehdä niitä itse. Alkuperäisen ohjeen voitte käydä lukemassa Go POLE! or Go Home -blogista, josta löytyy paremmat ja kivemmat kuvatkin :) Minulle lähes poikkeuksetta käy niin, että innostun jostain uudesta reseptistä ja päätän tehdä sen koska muistelin että kaapistani löytyy kaikki tarvittava. Todellisuudesta kaapistani löytyy jotain sinne päin ja sitten sovellan.. välillä vähemmän, välillä enemmän. Tänään ei onneksi tarvinnut juurikaan soveltaa, kerrankin kaapissani oli lähes kaikki tarvittava :) Oikeastaan ainoa mikä puuttui oli vaniljajauhe.

Kotikutoiset proteiinipatukat (tai kuten myöhemmin käy ilmi, proteiinimössö)
0,5 dl makeuttamatonta pähkinävoita (esim. Urtekram)
2 rkl hunajaa (oma ehdoton suosikkihunajani on Voi Hyvin! juokseva luomuhunaja)
2 dl proteiinijauhetta (kuulemma hera maistuu parhaalta ja meillä sattuikin olemaan Star Nutritionin Whey-80 heraproteiinia vaniljan makuisena - vaatimaton 4 kg säkki, siitä riittääkin muutamaan satsiin ;))
1 dl kaurahiutaleita
n. 1 dl vettä
n. 2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
parin sentin pätkä vaniljatankoa pilkottuna (olisi pitänyt olla vaniljajauhetta, mutta kun ei, ei ollut)

Lisäksi laitoin
n. 2 rkl hasselpähkinärouhetta
1 rkl Go Greenin salaattisekoitusta

Laita hunaja ja pähkinävoi kulhossa mikroon 30 sekunniksi, jotta seoksesta tulee hieman juoksevampaa. Lisää sitten kaurahiutaleet, proteiinijauhe, kaakao ja vanilja ja sekoita. Lisää muut haluamasi aineet, kuten hasselpähkinärouhe ja salaattipähkinäsekoitus. Painele seos lusikalla tai sormin lautaselle tai muulle tasapohjaiselle astialle. Kostuttaminen kuulemma tiivistää pinnan ja tekee taputtelusta helpompaa. Seoksen tulee antaa jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia (laitoin hetkeksi pakastimeen, jotta taikinan paloitteleminen onnistuisi paremmin - ei auttanut ks. kuva ihan alla...). Sitten voit leikata taikinan patukoiksi, jotka säilyvät jääkaapissa ainakin 4-5 päivää. Helppoa! Tai sitten ei...


Jääkaappiin menossa, vielä näyttää siltä kuin pitääkin

NO NIIN ja nyt päästiin asiaan, Nti Espoolainen sählää keittiössä as usual! Siis APUA kuinka ihmeessä tästä saa leikattua millään tavalla järkevän muotoisia patukoita?! Jääkaapissa ainakin puoli tuntia viihtynyt ja pakastimessakin hetkellisesti käynyt patukkataikina oli niin tiukan tahmeasti kiinni lautasessa, että vaikka hienosti sain sen jaettua kahdeksaan osaan niin aivan turha luulo että "patukat" olisivat irronneet lautasesta suosiolla. Joo eivät todellakaan ja  lopputulos on tämä läjä pask... siis proteiinimössöä, "nam". Ajattelin ottaa teille hieman edustavamman kuvan ja yritin laittaa mössön lautaselle, mutta se pirulainen ei irronnutkaan enää tuosta muovirasiasta, joten kuva on nyt mitä on. Enjoy.

En oikein osaa sanoa mikä meni pieleen, suurin epäilykseni on tuo hunaja, olisi varmaan pitänyt olla kiinteämpää? Tai sitten laitoin vähän liikaa vettä? Oh well, onneksi maku sentään on ihan hyvä, kyllä nämä syötyä tulee. Tuo Star Nutritionin heraproteiini ei ole aivan lempparini, joten voisi tulla parempaa jollain muulla, vaikkapa suklaan makuisella protskujauheella? Tarvii ensi kerralla kokeilla. Jos siis vaikka muistaisin ostaa sitä kaupasta.. niin ja sitä kiinteämpää hunajaa, ehdottomasti. Ja jos vaikka varmuudeksi laittaisi vielä leivinpaperin lautaselle, niin irtoasi ehkä helpommin. Ehkä.


Proteiini"patukat", uskokaa pois...
Jokseenkin epäilyttävän ällöttävästä ulkonäöstä huolimatta maku sentään oli hyvä!

Nyt ehkä vähän nolottaa.

2 kommenttia:

  1. Haha! Ihana postaus! Ei kannata masentua, mullekin on käynyt noin. Vettä oli luultavasti liikaa, alkuperäinen ohje taisi kuulua, että taikinan tulisi olla "crumpy and slightly moist". Mulla on puolestani lähtenyt patukoiden tuunaaminen niin käpälästä, että normimäärä taikinapohjaa (hunaja, pähkinävoi, kaurahiutale, proteiinijauhe) ei enää riitä pitämään kasassa kaikkia niitä pähkinöitä, leseitä, siemeniä, rusinoita ja taateleita mitä patukoihin haluaisin ympätä... Tää postaus inspiroi mua ehkä sittenkin vielä jonain päivänä julkaisemaan jutun siitä, kun yritin tehdä raakakakkua... ;)
    - Päivi www.gopoleorgohome.com

    VastaaPoista
  2. Ihana kuulla että muillakin menee välillä metsään - eikä se haittaa, ihmisiähän tässä vain ollaan! Haluan EHDOTTOMASTI lukea sun raakakakun tekemisestä :)

    VastaaPoista